Pöytäroolipelejä pelataan yleisimmin samassa fyysisessä tilassa, yhteisen pöydän ympärillä, mutta yhteinen seikkailu onnistuu nykyteknologialla myös etäyhteyksien kautta. Etäpelaaminen ei ole pelkästään suunnitelma-B reissujen, sairastumisten tai muiden erikoistilanteiden varalle, vaan etäpelaamisessa on monia etuja livepelaamiseen verrattuna. Tärkeimpänä etuna monille etäpelaaminen helpottaa peliseuran löytymistä Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa. Etäpelaamista voi harrastaa näiden ohjeiden avulla muunmuassa Suomen roolipeliseuran aloittamassa Etäpelipöydässä (linkin takaa lisää tietoa!).
Video ja ääni
Etäpelaamisen tärkeimmät tekniset vaatimukset ovat hyvä internetyhteys, tietokone tai mobiililaite, sekä siihen liitettävät mikrofoni ja kuulokkeet, jotta ääni ei kierrä kaiuttimien kautta. Verkkoyhteyden vahvuudesta riippuen myös videoyhteys voi olla mukava lisä.
Discord mahdollistaa yksityisviestit kahden tai useamman ihmisen ryhmissä, ääni- ja videopuhelut, sekä laajempien käyttäjämäärien serverit. Discord on ilmainen videopeliyhteisöille suunniteltu sovellus ja se toimii toimii selaimessa, työpöytäohjelmana, sekä mobiililaitteilla, Windowsilla, OS X:llä, Androidilla, iOS:llä ja Linuxilla. SRS:n Etäpelipöytä kokoontuu nimenomaan Discordissa.
- Discordin omat sivut (myös suomeksi, tuki englanniksi): https://discordapp.com/
- Perusohjeet Discordin käyttöön suomeksi videolla: https://youtu.be/BA_d2cdbGWc
Skype on monelle tuttu väline, joka mahdollistaa kahden tai useamman ihmisen pikaviestittelyt ja puhelut, videolla tai ilman. Skypellä mukaan pääsee niin puhelinlankoja kuin nettiä pitkin.
- Skypen omat sivut ja ohjeet suomeksi: https://www.skype.com/fi/
Discordin lisäksi myös muita digipelaajille suunnattuja VOIP (Voice Over Internet Protocol) -palveluja kannattaa harkita, etenkin heikommalla nettiyhteydellä. Tällaisia ovat esimerkiksi TeamSpeak ja Mumble, jotka molemmat vaativat toimiakseen maksullisen serverin.
Myös Yle teki hyvän artikkelin erilaisista verkkoneuvotteluvälilneistä! Muista, että myös perinteinen puhelu toimii hyvin pelivälineenä!
Virtuaalinen pelipöytä
Myös etäpelatessa tarvitaan usein noppia ja muistiinpanoja. Kevyimmillään nopanheitot ja hahmolomakkeet voi hoitaa itse kukin omalla fyysisellä pöydällään, mutta joissain peleissä yhteinen pelipöytä tarvitaan myös virtuaalisesti. Yhteisten dokumenttien, kuten muistiinpanojen, hahmolomakkeiden tai karttojen jakaminen onnistuu esimerkiksi Dropboxin, Google Driven tai Facebook-ryhmän kautta. Monipuolisempia ominaisuuksia löytyy etäpelaamista varten kehitetyistä sovelluksista.
Obsidian Portal ja World Anvil ovat roolipelaajille suunnattuja wikityyppisiä sivuja kampanjamuistiinpanoille ja maailmanluontiin. Molempia voi käyttää ilmaiseksi, mutta vuosimaksu antaa lisäominaisuuksia. D&D Beyond on apuväline Dungeons and Dragonsin 5. laitokseen. Verkosta löytyy moniin pelisysteemeihin myös fanien tekemiä ilmaisia valmiita laskentataulukoita ja virtuaalisia hahmolomakkeita.
Flinga on kotimainen virtuaali-valkotaulu, joka toimii erinomaisesti kevyenä etäpelipöytänä niille, jotka eivät tarvitse monipuolisia ominaisuuksia, vaan arvostavat yksinkertaisuutta ja helppokäyttöisyyttä.
Virtuaalisia roolipelipöytiä, jotka on kehitetty nimenomaan pöytäroolipelaamista varten löytyy useampia ja moni niistä tukee suoraan suosituimpia pelisysteemejä esimerkiksi valmiilla hahmolomakepohjilla:
- Roll 20 https://roll20.net/
- Astral TableTop https://www.astraltabletop.com/
- Foundry Virtual Tabletop https://foundryvtt.com/
- Fantasy Grounds https://www.fantasygrounds.com/
- Tabletop simulator https://www.tabletopsimulator.com/
- Arkenforge https://arkenforge.com/
Katso lisää vaihtoehtoja Virtual TableTop Wikistä!
Lisäksi moni digipeli tukee roolipelaamista, esimerkiksi Divinity – Original Sin 2 -pelistä löytyy roolipelaamiseen soveltuva Game Master Mode ja vanhasta kunnon World of Warcraftista roolipelaamiselle omistettuja servereitä.
Etäpelietiketti
Myös etäpelissä peruskohteliaisuudella pääsee pitkälle, sillä toiset pelaajat ovat ihmisiä, vaikka he ruudun toisella puolella ovatkin. Eli tervehdi, kannusta, kiitä ja kehu peliporukkaasi! Etäpelaamisen etiketissä on kuitenkin muutamia livepelaamisesta eroavia erityispiirteitä, joiden muistaminen parantaa pelikokemusta huomattavasti!
- Tarkista tekniikkasi toimivuus hyvissä ajoin ennen peliä ja saavu pelipaikalle ajoissa, jotta tekninen säätö ei vie aikaa pelaamiselta. Kysy ajoissa ennen peliä neuvoa, jos tarvitset apua, mutta lue ensin käyttöohjeet ja tarkista, löytyykö ongelmaasi ratkaisu esimerkiksi YouTubesta!
- Opettele käyttämään omia härveleitäsi, eli opettele esimerkiksi säätämään mikkisi volyymitasot sopiviksi. Tiedosta oman nettiyhteytesi kaistatila, jottet kuormita sitä liikaa esimerkiksi kuuntelemalla taustamusiikkia verkosta. Opettele myös härveleidesi buuttaaminen.
- Pidä huoli siitä, että mikrofonisi ei nappaa häiritseviä ääniä silloin, kun et puhu. Hiljennä mikki ja varmista että et naputtele, kilistele tai rapsuta mitään, kun mikkisi on auki. Esimerkiksi syömisen äänet häiritsevät muiden pelaamista paljon enemmän etäpelissä, kuin livepelissä, vaikket itse kuule mässytystäsi.
- Varaa kaikki mitä tarvitset taisteluasemallesi ennen peliä, jottet joudu keskeyttämään kaikkien peliä lähtemällä etsimään hahmolomaketta tai limsaa.
- Noudata sovittuja taukoaikoja. Ja muistuta porukkaanne, että toukojen pitäminen on tärkeää etäpelissä. Joillekin ihmisille videopuhelut voivat olla livepeliä väsyttävämpiä kokemuksia.
- Opettele käyttämään etäpelaamisessa hyödyntämiänne ohjelmia. Älä odota, että pelinjohtaja pelin johtamisen lisäksi toimii henkilökohtaisena IT-tukenasi, vaan katso jo ennen peliä, miten ohjelmat toimivat.
- Jos joku härveli pätkäsee, käynnistä se uudelleen ja palaa linjoille niin pian kuin voit. Peliä ei tarvitse keskeyttää ongelman kuvailuun tai pohtimiseen, jos se saatiin korjattua. Jos et pääse muutamassa minuutissa takaisin, on kohteliasta laittaa jotain kautta pelinjohtajalle lyhyt ilmoitus ongelmasi vakavuudesta ja arviostasi, kuinka kauan takaisin linjoille pääsemisesi kestää, mutta tässäkään ei kannata hukuttaa pelikaveria teknisiin yksityiskohtiin.
Muita resursseja etäpelaamisesta
Elmeri Seppäsen Etäpelaamisen alkeet -artikkeli Lokissa
Noppatuurin Ajankohtainen d6 -keskusteluohjelma etäpelaamisesta:
Noppatuurin vinkkivideo Etäpelin johtamisesta, erityisesti siis pelinjohtajille:
Level 20 Podcastin jakso 18 käsittelee Virtuaalipelipöytiä: