Uudelle pelinjohtajalle

Hyvä aloitteleva pelinjohtaja!

Kiitos, että olet käynyt toimeen ja päättänyt ottaa vastaan tehtävän, jota ilman suurinta osaa roolipelejä ei voisi toteuttaa! Oletpa sitten vasta miettimässä mistä aloittaa, alkanut opetella sääntöjä, vetänyt ensimmäisen roolipelisessiosi tai kenties jopa ensikampanjasi, niin tiedä, että sinun panostasi arvostetaan! Pelinjohtaminen voi olla äärimmäisen palkitsevaa ja kehittävää, koska sen parissa pääset käyttämään monia taitoja ja näkemään niiden vaikutukset suoraan pelaajien kautta. Pelinjohtaminen on mahdollisuus kertoa tarinoita, luoda maailmoja, välittää tunteita ja jättää unohtumattomia muistoja.

Alussa kaikki voi tuntua vaikealta, epäselvältä, ärsyttävältä tai pelottavalta, mutta älä anna periksi. Kaikki me aloitamme ihan alusta, kun käymme uuteen haasteeseen.  Tässä muutamia muistisääntöjä, jotka toivottavasti auttavat sinua alun ylitse ja siitä eteenpäin!

 

Kuuntele, keskustele ja tarkkaile!

Muista aina kuunnella pelaajiasi ja pyrkikää yhdessä siihen, että kaikki ylläpidätte avointa keskustelua myös pelien ulkopuolella. Ihmiset ajattelevat ja kokevat asiat eri tavalla, ja siksi on tärkeää keskustella avoimesti pelaajien kanssa siitä, mitä kukin peliltä hakee. Tarkkaile myös pelin aikana mitä pelaajat puhuvat keskenään, koska heidän suunnitelmat ja arvailut voivat antaa aineksia sinulle viedä peliä aivan uuteen suuntaan.

 

Ole oma itsesi!

Muista, ettei sinun tarvitse pyrkiä esiintymään kuin ammattiääninäyttelijät YouTubessa, ei keksiä lennosta mitä hienoimpia käänteitä, eikä edes osata sääntöjä kunnolla! Olet vain oma itsesi ja pistät itsesi peliin, teet juuri niin kuin sinusta tuntuu hyvältä ja muistat, että voit aina heittää pallon pelaajille; esimerkiksi pyytää heitä kuvailemaan asioita tai pelata sivuroolissa olevia ei-pelaajahahmoja! Ei ole kiellettyä pyytää pelaajilta apua ja säännöt eivät estä heitä auttamasta sinua! Taitosi kehittyvät matkalla ja sinulla voi mennä pidempikin hetki löytää suuntasi ja tyylisi. Tämä on ihan okei. Jokainen pelinjohtaja on uniikki, joten älä yritä olla jotain mitä et ole, koska tämä voi estää sinua löytämästä tietäsi.

 

Kunnioita omia ja toisten rajoja!

Muista, että roolipelaaminen on harrastus, jossa kaikkien osallistujien rajoja tulee kunnioittaa ja pitää heidän hyvinvoinnistaan huolta. Ketään pelipöydän ympärillä ei tule syrjiä, kiusata tai vähätellä, eikä ketään tule pakottaa käsittelemään pelissä asioita, joita hän ei halua käsitellä. Tämä tulisi olla yhteinen tavoite, ei vain sinun vastuullasi, joten ennen kuin aloitatte porukalla pelaamaan, niin tee tämä selväksi kaikille. Tunteet voivat joskus nousta liian väkevinä pintaan, jolloin on hyvä rauhoittaa tilanne puhaltamalla peli hetkeksi poikki. On tärkeää erottaa pelihahmon ja pelaajan tunteet toisistaan, vaikka joskus ne voivat sekoittua, onhan tämä eläytymispeliä. Tutustu myös turvamekaniikkoihin, jos et näin ole jo tehnyt!

 

Älä juutu pikkuseikkoihin!

Muista, että jos peli pysähtyy, eikä pääse sääntöepäselvyyden tai erimielisyyksien takia eteenpäin, niin sinä voit aina toimia! Olet pelinjohtaja! Ota tilanne haltuun: päätä lopputulos, sovella itse tilanteeseen sopiva sääntö tai puhalla peli poikki ja ota tauko. Tauon aikana selvität asian tai annat pelaajien päättää, jopa kenties äänestää, että miten tilanteessa käy! Asioiden ei tarvitse aina mennä sääntöjen mukaan ja jokaiseen tilanteeseen ei välttämättä ole edes sääntöä. On parempi pitää tarina liikkeellä ja kaikilla hyvä fiilis, kuin upota sääntökirjaan etsimään vastausta kysymykseen, johon te voitte yhdessä päättää vastauksen. Voit aina pelin jälkeen ottaa asioista selvää, etsiä tuon kadonneen säännön ja esittää sen seuraavalla kerralla. 

 

Säännöt voivat olla väärässä!

Muista myös se, etteivät ne oikein tulkitut säännöt aina tuota parhainta peliä. Säännöt voivat olla rikki, joko yksittäisellä tai useammalla tavalla. Mikään roolipeli ei ole täydellinen, eikä pelintekijät huomaa jokaista virhettään, ei aina vaikka ne olisivat räikeitä. Jos joku sääntö kuulostaa epäjohdonmukaiselta tai muuten oudolta, jopa järjettömältä, niin käy sääntö läpi vaikka pelaajiesi kanssa ja kysy mitä mieltä he ovat tästä. Löytäkää yhdessä tapa soveltaa tällaista sääntöä juuri niin kuin näette parhaaksi. Huomioi myös mitä tahansa roolipeliä lukiessa tai sen sääntöjä opetellessa tarkistaa, onko pelille julkaistu niin kutsuttua errata-dokumenttia, joka sisältää oikaisut virheisiin.

 

Jaa vastuuta!

Muista, ettei kaikki ole sinun vastuullasi. Tämä on harrastus, johon voi upottaa paljon aikaa ja vaivaa, mutta jossa vastuita ja velvollisuuksia voi ja saa jakaa. Eikö aikataulutus meinaa onnistua? Etkö saa kasattua mielekästä ääniraitaa peliä varten? Etkö keksi miten saisitte pelaajahahmojen ryhmän kasattua yhteen seikkailua varten, kun kaikki ovat sekalaista sakkia? Anna tehtävä pelaajillesi! Tämä on yhteinen harrastus, ei vain jotain mitä teet pelaajiesi iloksi!

 

Pidä hauskaa!

Huh! Siinä oli monta muistisääntöä! Vaikka nämä eivät tarttuisi ensilukemalla, niin muista edes tämä: pidä hauskaa! Vaikka kaikki ei menisi niin kuin toivoisit ja vaikka et muistaisi nyt juuri sitä, tätä tai tuota, niin se ei ole niin vakavaa! Kokeneimmatkin pelinjohtajat ja pelaajat tekevät virheitä jatkuvasti, ja yleensä kukaan ei edes huomaa niitä pelin tiimellyksessä. Roolipelaaminen on harrastus, jossa ihmiset kokoontuvat nauttimaan yhdessä tekemisestä! Aloita ja päätä pelisi siis hymyssä suin!

 

Kerrataan vielä nopeasti!

  • Kuuntele, keskustele ja tarkkaile: ymmärrä pelaajiasi ja pyri tiedostamaan mitä kukakin haluaa peliltä!
  • Ole oma itsesi: pistä itsesi peliin, mutta älä yritä olla jotain mitä et ole!
  • Kunnioita omia ja toisten rajoja: pidä pöytäsi turvallisena ja mukavana paikkana kokoontua!
  • Älä juutu pikkuseikkoihin: yhdessä epäselvyyksien yli ja eteenpäin!
  • Säännöt voivat olla väärässä: mikään sääntöjärjestelmä ei ole täydellinen, eikä välttämättä palvele tarinaa joka tilanteessa!
  • Jaa vastuuta: kaikki ei ole sinun vastuullasi, joten anna tehtäviä tarpeen mukaan pelaajillesi!
  • Pidä hauskaa: älä unohda tärkeintä!

 

Onnea ja kaikkea hyvää pelinjohtajuuteesi!

 

Resursseja: