Aloita roolipelaaminen!

Tähän osioon on kerätty linkkejä ja vinkkejä uudelle roolipelaajalle, mutta eipä näistä materiaaleista varmasti vanhoille tekijöillekään haittaa ole. Tervetuloa mukaan upeaan harrastukseen!

Vinkkejä ja neuvoja on ollut koostamassa Jukka Hiltusen johdolla Reija Karvonen, Sami Kyllönen ja Ruska Soanjärvi. Pelinjohtamistyylejä yhtä paljon kuin on pelinjohtajia, joten yhden pelinjohtajan näkemys pelinjohtamisesta todennäköisesti eroaa tavalla tai toisella jonkun toisen näkemyksestä. Se ei tarkoita, ettemme voi opettaa toisiamme tai ottaa mallia toisistamme, mutta on hyvä ymmärtää, että toisen pelinjohtajan tavat eivät välttämättä sovi sinulle, niin kuin sinun tapasi eivät välttämättä sovi jollekin toiselle. Jos sinulla on lisäyksiä linkkilistaan tai viilausehdotuksia vinkkeihin, ole meihin yhteydessä seuran Discordissa!

Lisää tiedonlähteitä muualla

Tekstimuodossa:

Videomuodossa:

  • Ropecon: Peruskoulu pöytäpelaajille ja pelinjohtajille: Peruskoulu pöytäpelaajille ja pelinjohtajille on sarja Ropeconissa livenä vedettyjä luentoja, jotka käsittelevät niin pöytäroolipelien pelaamisen kuin pelaamisen eri aspekteja opettavasti. Peruskoulu tekee oletuksen siitä, että olet jo pelannut tai vetänyt roolipelejä joitain kertoja, joten tämä ei sovellu ensikertalaisen oppimateriaaliksi.
  • Ropecon 2020: Mikko Iivonen: Ensimmäinen kertaa pelinjohtajana. Mikko Iivonen käy läpi sitä, mihin on hyvä valmistautua ensimmäistä pelikertaa ajatellen aloittelevana pelinjohtajana!
  • Lohikäärmeen Luola: Ensimmäisen Roolipeliseikkailun Valmistelu
  • Ropesatama: Dungeons & Dragons – Mistä kannattaa aloittaa? Tämä video sisältää niin aloittelevalle D&D-pelaajalle kuin -pelinjohtajalle, eli luolastomestarille, hyviä käytännön vinkkejä ja ohjeita. Sopii ensikertalaisille! Dungeons & Dragons spesifi.
  • Ropesatama: Pelinjohtajan työkalupakki (D&D) Luolastomestari, erityisesti liikkuva sellainen, voi tarvita pelinjohtamisen aikana kätensä lähettyvillä kaikenlaisia tarpeellisia, johon tämä video tarjoaa ratkaisua. Tämä ei ole ensikertalaiselle oleellinen video, mutta tästä voi saada hyviä ideoita irti jatkoa varten. Dungeons & Dragons spesifi.

Julkaisut:

  • Aloittelevan luolamestarin opas (PDF-kirjanen): Ilmari Kavénin Limun ropellukset -blogin ohjeista koostettu opas vanhan koulukunnan luolastoseikkailujen pelinjohtamiseen.
  • Aloittelevan pelinjohtajan opas (PDF-kirjanen). Jukka Sorsan kirjoittama ja Myrrysmiesten julkaisema uusille pelinjohtajille suunnattuja yleisluontoisia ohjeita sisältävä teos.