Pestien kuvaukset

Tältä sivulta löydät kuvaukset Suomen roolipeliseura ry:n luottamustehtävistä. Joka vuoden hallitus järjestelee tehtäviä tietenkin jonkun verran oman näköisekseen sen mukaan minkälaisia taitoja ja kokemusta hallituslaisilla on. Työnjakoon vaikuttaa myös toimintasuunnitelman painotukset, esimerkiksi Tiedottajan tehtäviä on joskus hoitanut yksi ihminen ja joskus pieni tiimi kun on ollut enemmän tiedotettavaa.

Puheenjohtaja

Puheenjohtajuus sopii ihmiselle, joka luottaa itseensä, mutta uskaltaa luottaa myös muihin. Puheenjohtajan on hyvä tuntea yhdistyslakia ja tutustua seuran toimintasuunnitelmaan. Tärkeintä on tiedostaa puheenjohtajan vastuut ja tehtävät yhdistyksen hallituksessa yleisesti sekä SRS:n erityispiirteet. Puheenjohtaja ei ole yksin. Hallituslaisissa on perinteisesti laajaa tuntemustas yhdistystoiminnasta. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan on hyvä toimia tiiminä ja jakaa johtotehtäviä keskenään.

SRS:n puheenjohtaja johtaa seuran hallituksen työskentelyä ja puheenjohtaa hallituksen kokoukset eli halkot. Kokousten ja muun työskentelyn johtaminen ei tarkoita päätösten nuijimista oman tahdon mukaan, vaan kokousten sujuvoittamista ja kokousten dialogin voitelua sekä hallituslaisten valmistelua kokoukseen. Puheenjohtaja käyttää yhdistyksen äänioikeutta Ropecon ry:n kokouksissa ja tarjolla on usein muitakin edustustehtäviä. Puheenjohtaja välittää sähköpostiinsa kilahtavia yhteistyöehdotuksia hallitukselle ja vastaa niihin. 

Puheenjohtajana on tärkeä osata olla mikromanageroimatta ja harjoittaa delegoinnin jaloa taitoa. Kuten kaikki seuran luottamuspestit, myös puheenjohtajuus on vapaaehtoistoimintaa, joten puheenjohtajan on tärkeä rajata hallituksen työmäärä kaikille sopivaksi. Kun nämä tiedostaa, niin puheenjohtajana toimiminen on varsin helppoa ja stressitöntä. 

Yleistä yhdistyksen puheenjohtajana toimimisesta voit lukea tämän linkin takaa.  

 

Varapuheenjohtaja

Varapuheenjohtajan eli VPJ:n pesti sopi ihmiselle, joka ei pelkää ottaa ohjia käsiinsä tarvittaessa. Varapuheenjohtajan tehtävä on toimia puheenjohtajan sijaisena tarvittaessa, esimerkiksi johtamalla hallituksen kokouksia silloin kun puheenjohtaja on kipeänä tai reissussa. Hänellä on siis hyvä olla puheenjohtajan perustaidot. SRS:ssä varapuheenjohtaja valitaan suoraan vuosikokouksessa ja puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja muodostavatkin seuran toimintaa johtavan tehotiimin. 

Varapuheenjohtaja osallistuu usein Tukitiimin toimintaan ja hän voi johtaa pienempiä osia hallituksen työtä, esimerkiksi jonkin tapahtuman järjestämistyöryhmää.  

Yleistä yhdistyksen puheenjohtajana toimimisesta voit lukea tämän linkin takaa.

 

Sihteeri

Sihteerin pesti sopii erityisen hyvin henkilölle joka tykkää kiteyttää asioita olennaisimpaan. Sihteerin pääasiallinen tehtävä on kirjata pöytäkirjaan kokousten kulkua ja päätöksiä, sekä pitää huolta pöytäkirjojen arkistoinnista niin, että ne löytyy kun niitä tarvitaan. Pöytäkirjojen tarkoitus kertoa hallituksen toiminnasta kokouksen ulkopuolisille ja hyvin usein auttaa kokouksessa olleita muistamaan mitä kenenkin piti tehdä ja millloin. 

Pöytäkirjan kirjoittaminen kokouksen aikana voi olla haastavaa joillekin, mutta monia se myös auttaa keskittymään keskusteluun ja viihtymään kokouksessa. Jos olet koskaan tehnyt roolipelisession aikana muistiinpanoja, tiedät tunteen. 

Sihteeröintiin on käytetty Google Docsia, jolloin kaikki kokoukseen osallistujat voivat seurata pöytäkirjaa ja tarvittaessa tehdä itsekin päivityksiä oman asiantuntemuksensa mukaisesti. Seuralla on valmiit pohjat jotka auttavat muistamaan pöytäkirjan tärkeät kohdat – tarkoitus on se, että jos sihteeri on estynyt, kuka tahansa voi sijaistaa ilman erillistä opastusta. Sekä sihteeri että yhdistys tosin hyötyy siitä, että sihteeri on kokouksissa yleensä läsnä.

Sihteeriltä saatetaan odottaa yhdistystoiminnan muotoseikkojen hallitsemista. Tämä on ehdottomasti hyödyllinen osa osaamista, mutta paatuneinkin järjestöjyrä on näistä helposti väärässä. Onneksi sivustot kuten Asialista.net auttavat näissä asioissa. Yhdistystoiminta on kuitenkin Suomessa tehty suht helpoksi.

Yleistä yhdistyksen sihteerinä toimimisesta voit lukea tämän linkin takaa.  

 

Tiedottaja 

Tiedottajan pesti sopii tyypeille, jotka tykkäävät kertoa kun näkevät jotain siistiä! Tiedottaja välittää hallituksen ja projektien kuulumisia sosiaaliseen mediaan ja seuran verkkosivuille. Ajoittain seuraa pyydetään välittämään viestiä myös muista roolipeliskenen uutisista. Pääasiassa tiedottajan pesti sisältää tiedotteiden kirjoittamista ja somepostausten askartelua. Someista seuralla on aktiivisessa käytössä Discord, Instagram ja Facebook. Verkkosivut toimivat WordPress -verkkopalvelussa, jonka peruskäyttö on helppo oppia. Verkkosivujen tekniikan kanssa tiedottajaa tukee seuran verkkovastaava. Projektien osalta viestinnässä auttaa myös Tukitiimi ja osa projekteista tekee viestintänsä itsenäisesti. 

Kuvitusta saa vaikka piirtää itsekin, mutta seuran tiedottajalla on käytössä Canva Pro, joka on helppokäyttöinen graafisen suunnitteluun tarkoitettu verkkosivu, josta löytyy myös kuvapankki. Aiemmat viestintävelhot ovat jättäneet jälkeensä selkeän viestintäoppaan ja hyviä mallipohjia niin kuviin kuin teksteihinkin. Tässä seurassa saa myös näkyä oma tyyli, eikä kaavoihin tarvitse kangistua – seuran viestinnässä on aina tilaa uudistamiselle! 

Yleistä tietoa yhdistysviestinnästä voit lukea tämän linkin takaa (huomaa, että Tiedottaja on yleensä vastuussa vain seuran ulkoisesta viestinnästä, artikkelissa puhutaan myös sisäisestä viestinnästä joka on koko hallituksen vastuulla).

 

Jäsenvastaava

Jäsenvastaavan pesti ei vaadi syvällistä ennakkotuntemusta SRS:n toiminnasta, joten se sopii uudelle tekijälle – tärkeintä on, että tykkäät pitää toisista huolta ja olet ystävällinen! 

Jäsenvastaava toivottaa uudet jäsenet tervetulleeksi ja pitää jäsenrekisterin järjestyksessä. Käytännössä säännöllisiin tehtäviin kuuluu jäsenhakemusten käsittely ja jäsenvastaavan sähköpostilaatikkoon tuleviin viesteihin vastailu ja tarvittaessa välittäminen hallitukselle. Suomen roolipeliseura ry:n jäsenrekisteri on Yhdistysavaimessa, joka on suomenkielinen ja helppokäyttöinen verkkosivu. Jäsenmaksuihin liittyvissä asioissa tukena on myös taloudenhoitaja. Lisäksi jäsenvastaava voi järjestää hallituksen kanssa kampanjoita ja tempauksia, joilla hankitaan uusia jäseniä, sekä miittejä, joissa jäsenet pääsevät tapaamaan toisiaan. 

 

Taloudenhoitaja

Taloudenhoitajan tehtävä sopii säntilliselle ihmiselle, joka viihtyy numeroiden seurassa. Ammattikirjanpitäjä ei tarvitse olla, maalaisjärki ja huolellisuus riittää pitkälle. Taloudenhoitajan pestiä voi hoitaa hyvin itsenäisestikin, mutta taloudenhoitaja voi osallistua myös muuhun hallituksen toimintaan. Taloudenhoitaja huolehtii yhdistyksen talousasioista, hoitaa kirjanpidon ja tekee vuosittain tilinpäätöksen. Hän huolehtii tositteista, jäsenmaksujen keräämisestä, ja laskujen maksamisesta seuran tililtä, sekä pitää hallituksen informoituna seuran taloudellisesta tilanteesta. 

Yleistä taloudenhoitajana toimimisesta voit lukea tämän linkin takaa.

 

Verkkovastaava

Verkkovastaava toimii tukiroolissa, joka vastaa yhdistyksen webhotellin ylläpidosta. Tähän sisältyy WordPress-kotisivujen ylläpito (suomenroolipeliseura.fi, roolipelitiedotus.fi, alfacon.fi), domainien hallinta sekä sähköpostiosoitteiden ja -listojen ylläpito. Toimenkuvaan kuuluu tekninen ylläpito kuten päivitykset, tietoturva ja varmuuskopioiden hallinta. Oman osaamisen puitteissa tarjoaa myös yleistä tietoteknistä tukea yhdistyksen tarpeisiin.

Verkkovastaavaksi kannattaa hakea, jos on kiinnostunut ylläpitotehtävistä ja on innostunut auttamaan yhdistyksen jäseniä tietoteknisissä kysymyksissä. Tukea saa edeltävältä verkkovastaavalta eli kaikkea ei tarvitse opetella itse, mutta aikaisemmasta vastaavasta kokemuksesta on hyötyä.

 

Tukitiimi

Tukitiimissä toimiminen sopii tyypeille, jotka tykkäävät ongelmanratkaisusta ja toisten auttamisesta. Tukitiimin tukee seuran projektien ja yhteistyöprojektien kehittämistä, vakautta ja jatkuvuutta. Käytännössä tehtäviin kuuluu järjestää projekteissa toimiville aktiiveille erilaista vapaaehtoistyötä tukevaa toimintaa, esimerkiksi Projektiporina -vertaistukiiltamia Discordissa. Tukitiimi tarjoaa ohjeistusta toiminnan organisoimisessa ja suunnittelussa, sekä hätäapua ongelma- tai erikoistilanteissa. Tukitiimi kerää projekteilta vuosittaiset raportit toimintakertomukseen ja pitää hallituksen kärryillä siitä, mitä projekteissa tapahtuu. Tiimiä vetää yleensä joku hallituksen jäsen ja sen toiminnassa on usein mukana ainakin varapuheenjohtaja ja usein myös joku viestinnän osaaja.