Toimintakertomus 2019

Yleistä

Pääpaino vuoden 2019 toiminnassa oli juurruttaa seuran perustoimintoja kehittämällä projektien tukemista, viestintää ja jäsentoimintaa. Yhtenä tärkeänä tehtävänä oli yhteistyön tiivistäminen Ropecon ry:n kanssa. 

Iloista väkeä riitti Ropeconin miitissä reilun parinkymmenen harrastajan verran.

Jäsenasiat

Jäsenrekrytointia tehtiin verkossa ja Ropeconin ständillä. Vuoden 2019 aikana seuraan liittyi 12 jäsentä ja seurasta erotettiin 5 jäsentä maksamattomien jäsenmaksujen perusteella. Toimikauden lopuksi jäseniä oli 66. Suurin osa jäsenistä on edelleen halunnut liittyä myös aktiivi-sähköpostilistalle. 

Tällä kaudella seuraan ei vielä hyväksytty yhteisöjäseniä. Yhteisöjäsenyyden kriteerejä suunniteltiin, mutta niiden viimeistely päätettiin siirtää seuraavalle toimintakaudelle. 

Jäsenille tiedotettiin seuran toiminnasta sähköpostilistalle lähetetyillä jäsenkirjeillä tammikuussa, kesäkuussa ja joulukuussa, lisäksi lähetettiin erikoistiedote seuran ohjelmista Ropeconissa ja useampi tiedote Kekriconista. Jäsenille ja seurasta kiinnostuneille järjestettiin vapaamuotoinen tapaaminen Ropeconissa perjantaina 26.7. Ravintola Plattassa. Lisäksi lokakuisen vuosikokouksen  ympärille rakennettiin vapaampaan verkostoitumiseen ja yhdessäoloon keskittyvä viikonlopun mittainen jäsentapahtuma Kekricon, josta lisää kohdassa Tapahtumat.

Seuran hallinnon kehitys

Toimikaudella 2019 seuran puheenjohtajana toimi Nuppu Soanjärvi ja varapuheenjohtajana Tuomas Kuusniemi. Hallituksen jäseninä toimivat taloudenhoitaja Toni Åman, verkkovastaava Arttu Hanska, Sami Kyllönen, Ropecon-yhteistyövastaava Petri Grönholm ja viestintävastaava Noona Hiilinen. Hallituksen varajäseninä toimivat hallituksen sihteeri Tanja Kuusniemi ja Pauli Hulkkonen. Toimihenkilöinä toimivat jäsenvastaava Jemina Iiponen ja viestintävastaava Anna Tervo. Kauden toiminnantarkastaja on Ville Qvist ja varatoiminnantarkastaja Joni Heinonen. 

Hallitus kokoontui Discordin välityksellä 11 kertaa ja lisäksi kerran kasvokkain Kekriconissa (10/2019). Hallituksen tehtävinä oli vuoden 2019 aikana erityisesti projektien tukeminen ja kehittäminen, sekä jäsentoiminnan ja viestinnän kehittäminen entisestään.

Vuosikokouksessa 19.10. valitut uudet hallituslaiset otettiin mukaan istuvan hallituksen toimintaan heti vuosikokouksen jälkeen.

Viestintä

Seuran verkkosivuilla tiedotettiin vain suurimmista uutisista projektiesittelyiden ja toimijaesittelyiden ajankohtaisena pitämisen lisäksi.  Seuran tärkeimmät viestintäkanavat olivat Discord-serverin lisäksi Instagram ja Facebook-sivut. Pääosa somejulkaisuista oli mainoksia toiminnasta ja projekteista, sekä muutamia tunnelmakuvia ja jäsenrekrytointia. Isoin yksittäinen kampanja oli #kehujatekijöille -joulukalenteri, jossa annettiin kiitosta seuran projektien työmyyrille hyvästä työstä Instagram-postauksissa. 

Projekteille pidettiin verkossa 30.1. info seuran viestintäkanavista ja siitä miten oman projektin kuulumisista kannattaa niissä viestiä. 

Hallituksen kokouksessa 2/2019 seuralle hyväksyttiin Perttu Vedenojan logo ja kuvatunnus. Viestintäohje tunnusten käytöstä jäi vielä luonnosasteelle. Logon valmistumisen myötä selvitettiin myös edustusmateriaalien, kuten mainoslippujen ja erilaisten SRS-teemaisten asusteiden hankintamahdollisuuksia.

Joulukuussa 2019 vaihdettiin seuran verkkosivujen webhotelli Webholderista Radicenterille. Muutos tehtiin, jotta saatiin seuran verkkosivuille käyttöön liikenteen salaus ja se lisäsi seuran mahdollisuutta tarjota verkkopalveluita projekteille.

Kekriconissa Parkanossa syksyllä 2019 kuvassa Arttu, Toni, Petri L, Sami, Nuppu, Tuomas, Crystal

Tapahtumat 

Seuran toimintaa esiteltiin Ropeconissa ja Tracon Hitpointissa omilla ständeillä. Ropeconissa järjestettiin myös jäsenmiitti ja puheenjohtajisto kävi jututtamassa muita järjestöjä näiden ständeillä. Puheenjohtaja osallistui Pelikasvattajien verkostotapaamiseen 19.9., jossa kertoi seuran toiminnasta ja roolipeliharrastuksesta pelikasvatuksen ammattilaisille. Sami Kyllönen mainosti Seuraa Tracon Hitpointin ideointi-iltama Tracross Frontierissa 2.11., MuseoConissa 3.11. Tampereen Vapriikissa sekä Good Game! -koulutuksessa Seinäjoella 5.–6.11, lisäksi Sami edusti seuraa Pelien Kalevala -näyttelyn kutsuvierasavajaisissa. Tuomas Kuusniemi on verkostoitunut Seuran puolesta Skellefteåssa 21.-23.5.2020 järjestettävän Nordsken-pelitapahtuman järjestäjän kanssa ja tapahtumaan harkittiin lähetettävän edustajia seurasta.

Kekricon

18.-20.10.2019 Vahojärven leirikeskuksessa järjestetty Kekricon oli yhdistetty projektipäivät, vuosikokous ja vuosijuhla, joka oli avoin kaikille jäsenille tai jäseneksi paikalla liittyville. Lauantaipäivän vuosikokouksessa esiteltiin sääntömääräisten asioiden lisäksi katsaus kuluvan vuoden toimintaan. Lauantai-illan vuosijuhla kakkukahveilla kuultiin puheita ja illan mittaan lauluakin. 

 

Muuta

Jäsenistön aloitteesta seuralle perustettiin oma verenluovutusryhmä eli veriryhmä nimellä Me luovutamme, kaikki voittavat. Jäseniä ja muita roolipelaajia kannustettiin lähtemään verenluovuttajiksi.

Kuvassa ihmisiä Alfaconin avajaisissa Otavan Opiston pääsalissa.

Projektitoiminta

Seuran aktiiveilla oli käynnissä yhteensä kymmenen seuran omaa projektia ja kuusi yhteistyöprojektia vuoden 2019 aikana. Uusina projekteina seuralle tuli Tukitiimi ja Turvallisempaa pöytäroolipelaamista. Uusina yhteistyöprojekteina saatiin mukaan 007 & Blackeye ja Zeberax -larpit. Peliseuran välitysprojekti, sekä Foorumi-projekti eivät löytäneet uusia tekijöitä, joten ne hyllytettiin, kuten toimintasuunnitelmassa oli suunniteltu. Larp-pelinjohtaja Marika Jokisen ehdotuksesta seuralle tehtiin kriteerit, joilla liveroolipeli voidaan ottaa seuran yhteistyöprojekteiksi. 

Merkityksellisin uudistus projektitoiminnan tuelle oli Tukitiimin perustaminen. Hallituksen kokouksessa 2/2019 perustettiin Tukitiimi-projekti tukemaan SRS:n projektien ja yhteistyöprojektien kehittämistä, vakautta ja jatkuvuutta – käytännössä tällä siis erotettiin projektien tukitoiminnot seuran hallituksen toiminnasta omaksi projektikseen. Tukitiimin tärkeimpiä tehtäviä tällä kaudella olivat Roolipelitiedotuksen uuden päätoimittajan rekrytoinnissa avustaminen ja projektien perustietojen kerääminen peruskirjoihin. Tukitiimin vetäjänä toimi Tuomas Kuusniemi. 

Projektipäiviä suunniteltiin pidettäväksi 12.-14.4. Vahojärven leirikeskuksessa Parkanossa, mutta vähäisen osallistujamäärän ja rahansäästön vuoksi Tukitiimi päätti perua tapahtuman ja siirtää Projektipäivien ohjelmaa syksylle vuosikokouksen yhteyteen.

Kaikille avoimia Projektiporinoita järjestettiin Ropeconissa ja Tracon Hitpointissa 24.11.

Projektiporinat Discordissa 30.1. Lisäksi Tukitiimin johtaja Tuomas Kuusniemi jututti projekteja yksitellen syksyllä, jolloin kerättiin myös projektien kuulumisia vuosikokouksessa kerrottavaksi.

Seuraavassa toimikauden tärkeimpiä projektikuulumisia projektikohtaisesti. 

 

Turvallisempaa pöytäroolipelaamista

Projekti käynnistettiin kaikille kiinnostuneille avoimella starttipalaverilla 23.4.2019 ja sitä ennen Noppatuuri oli maaliskuussa herätellyt keskustelua Ajankohtainen D6 -lähetyksellään aiheesta Turvallisuus roolipeleissä (https://youtu.be/1ik_mhh5vgk). Projektin tavoitteena on kynnyksen madaltaminen turvamekaniikkojen käyttämiseen turvallisemman ilmapiirin luomiseksi pöytäroolipeliharrastukseen. Projektin tavoitteeksi päätettiin luoda helposti lähestyttävä ja esteetön suomenkielinen materiaali turvakäytännöistä pöytäroolipelaamisessa ja lisätä tietoisuutta turvamekaniikkojen hyödyllisyydestä ja tarpeellisuudesta nykyisten sekä tulevien pöytäroolipelaajien ja -pelinjohtajien keskuudessa. 

Työnsä tueksi projekti toteutti Ropeconissa verkossa anonyymin kyselyn turvattomista pöytäroolipelitilanteista, johon saatiin yli sata vastausta ja aiheesta alettiin työstää raporttia sekä ohjelmaa Alfaconia 2020 varten.  Projektin yhteyshenkilönä toimi Ronja Ohra-Aho ja lisäksi projektissa toimivat Joni Mäkinen, Nuppu Soanjärvi, Sami Kyllönen, Petri Leinonen ja Pauliina Paavola. 

Lasten larp

Projektista vastaavat Noona Hiilinen ja Anna Tervo. Larpin suunnittelu oli tauolla pääosan vuodesta.

Roolipelitiedotus

Roolipelitiedotus täytti 10 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi sivustolla julkaistiin joka kuukausi uusi skenaario tai minipeli. Keskimäärin julkaistiin 6 postausta kuukaudessa, painottuen loppuvuoteen. Kävijämäärä oli vuoden aikana hiljaisessa kasvussa.

Päätoimittajana pitkään toiminut Sami Koponen siirtyy sivuun. Uutta päätoimittajaa etsittiin SRS:n kanavien kautta ja sellainen löytyi lopulta Kekriconista. Milla Crystalline Nylund aloittaa päätoimittajana vuoden 2020 alusta. Vallanvaihto suoritettiin vuoden vaihteessa ilman kummempia ryminöitä.

Pelijärjestöjen verkostoitumisprojekti

Projektin vetäjänä toimi Pauli Hulkkonen. Projektia järjesti verkostoitumistapahtuman Ropeconissa ja kevät Maraconissa. Projekti on tuottanut verkostoitumismateriaalia, joita voi jakaa tulevissa tapahtumissa.

Tapahtumien lisäksi seuran Discordissa ja muita kanavia pitkin projekti on “konsultoinut” alan toimijoita yhdistystoiminnasta ja jakanut kuulumisia alan toimijoille toisilta.

Roolipelikirjasto

2019 Roolipelikirjasto jatkui ylläpitotilassa. Rekrytointipanostusta lykättiin seuraavalle hallituskaudelle aktiivisten projektien priorisoinnin vuoksi.

Peliä pyynnöstä

Toiminnan pääkoordinaattorina toimi Mikko Karttunen. Peliä pyynnöstä -tiskiä pidettiin seuraavissa tapahtumissa: 24.3.2019 Tampere Kuplii, 8.6.2019 Hypecon, 6.-8.9.2019 Tracon, 23.-24.11.2019 Tracon Hitpoint, sekä lisäksi 4.12.2019 toteutettiin Pääkaupunkiseudun 4H:lle pöytäroolipelaamisen esittelyä verkon yli. Lisäksi Karttunen piti infon minipelien suunnittelusta Google Hangoutsin kautta 12.3.2019.

Alfacon (2019 ja 2020)

Alfacon 2019 järjestettiin 15.-17.2.2019 Otavan opistolla. Tapahtumaan osallistui 39 henkilöä ja “Roolipelaamisen tuhannet kasvot” -teemaiseen coniohjelmaan lukeutui 11 työpajaa, avajaiset, päättäjäiset, Lounge sekä Speed Friending -ohjelma. Pääjärjestäjinä toimivat Tanja Lehto ja Ola Repo.

Hallituksen kokouksessa 2/2019 päätettiin, että tulevien Alfaconien järjestäjähaun hoitavat aiemmin Alfaconin järjestäneet coniitit, leikillisesti Alfaconklaaviksi kutsuttuna entiteettinä. Alfaconin 2020 pääjärjestäjähaku avattiin julkiseksi 17.2. ja lisäksi Alfaconklaavi teki suoraa rekrytointia kiinnostusta osoittaneiden suuntaan. Suoralla rekrytoinnilla Alfacon 2020 päärjestäjiksi valittiin Petri Leinonen ja Pekka Hänninen, jotka aloittivat tapahtuman suunnittelun syksyllä. 

Roolipelikansio

Tradenomiopiskelija Reija Karvonen (OAMK, kirjasto- ja tietopalvelu) kokosi SRS:n tilaamana opinnäytetyönään aloittelijoille suunnatun kansion, jonka tuella harrastuksen voi aloittaa vaikka kokonaan aloittelijaporukalla. Roolipelikansion yleiseen käyttöön tarkoitettu versio julkaistiin elokuussa 2019. Tämä saattoi projektin onnistuneeseen päätökseen.

Roperinki

Roperingin tavoite on kerätä verkkosivupohjainen opas harrastuksesta kiinnostuneille ja johdatella kiinnostuneet harrastuksen pariin. Opas käsittää ohjeita hahmonluonnista aina pelikokemukseen ja pelinjohtamiseen. Tavoitteena ennen pitkää edetä projektista kestäväksi sivustoksi.

Foorumi

Roolipelifoorumin kehittämiseen ei löytynyt tarpeeksi kiinnostuneita tekijöitä, joten projektilla ei ollut toimintaa kauden aikana ja projekti hyllytettiin.

Peliseuran välitysprojekti

Toiminnan kehittämiseen ei löytynyt tarpeeksi kiinnostuneita tekijöitä, eikä projektille keksitty realistista kehityssuuntaa. Projekti hyllytettiin.

Yhteistyöprojektit

Zeberax -larppi

Zeberax rantautui internettiin Facen ja oman nettisivun muodossa. Syksyllä järjestettiin Halloween-teemainen somekampanja. Ilmoittautuminen peliin aukesi marraskuussa. Tarinallista sisältöä paljastettiin pikkuhiljaa kohti kevättä. Projektin yhteyshenkilönä toimi Milla Crystalline Nylund.

007 & Blackice -larppi

Pelinjohtaja ja projektin yhteyshenkilö oli Marika Jokinen. Maaliskuussa hallituksen kokouksessa 3/2019 yhteistyöprojektiksi hyväksytty peli sai seuralta tukea viestinnässä ja tilavarauksen järjestelyissä. Larppi pelattiin Hyvinkäällä Hotelli Sveitsissä lauantaina 5.10.2019 kaksi kertaa saman päivän aikana.

Ropetupa

Ropetupa on Youtube-kanava roolipeleistä, nörteistä, nopista, sääntökirjoista ja miniatyyreistä. Ropetuvan kanssa seura tekee yhteistyötä lähinnä tiedottamisen ja mainostamisen osalta. Toimikauden aikana kanava on saanut lisää näkyvyyttä ja uusia tilaajia, sekä kehitysehdotuksia palautteen sekä kontaktien muodossa. 2019 aloitti uudistumisprosessin, jonka myötä kanava nimettiin uudelleen Rope Sedäksi. 

Noppatuuri

Noppatuuri on Etelä-Suomen Rooli- ja Strategiapeliyhdistys ry:n projekti, jossa seura tekee yhteistyötä erityisesti tiedottamisen ja mainostamisen osalta. Keväällä projekti sai päätökseen toisen kampanjansa, Kylmän avaruuden. Ropeconissa 2019 järjestettiin näytöspeli jonka pohjalta aloitettiin uusi kampanja – Kaupungin varjot.  

Ropehiiren kolo

Ropehiiren kolo on Tuomas Kuusniemen pyörittämä Youtube-kanava, jossa hän julkaisee viikottain videoita roolipelaamiseen liittyvistä aiheista ja ilmiöistä. Vuonna 2019 Ropehiiren kolo julkaisi 37 videota. SRS on tukenut Kuusniemeä tiedottamisessa, verkostoitumisessa muiden tubettajien kanssa, sekä yleisöpalautteen keräämisessä. 

Ropehautomo

Keskustelu roolipelintekijöiden kesken jatkui Ropehautomo-kanavalla. Projektia johtaa Wooden Cauldronin Joonas Lind.